אף פעם לא מוקדם מדי לעודד אהבה לפעילות גופנית אצל ילדים על ידי חשיפתם לפעילויות כושר וספורט מהנות. בגלל הבעיה של השמנת יתר אצל ילדים ברחבי העולם המערבי, כל ארגוני הבריאות ממליצים להורים להקפיד על פעילות גופנית לילדים של לפחות שעה בכל יום, ורצוי אף יותר. ההמלצה הסוחפת היא לשלב פעילות אירובית כלשהי אך גם תרגילי כוח, שיש להם יתרונות רבים כמו: חיזוק השרירים והסיבולת, חיזוק העצמות, שיפור הבטחון וההערכה העצמית, ועוד. אגב, אנחנו עכשיו בשיא החופש הגדול, בדיחוק בשביל זה כתבנו לכם את המאמר אודות חזרה לשגרת ספורט בקרב ילדים לאחר חופשת הקיץ.
חשוב לציין שלא מומלץ לילדים בגילאים צעירים לעסוק בהרמת משקולות, כי פעילות זאת עלולה דווקא לפגוע בהתפתחות ובגדילה שלהם. זה אמנם לא מיתוס, אך ישנם המון מיתוסים בעולם הספורט שכתבנו עליהם.
פעילות גופנית חיונית לבריאותם ולרווחתם של הילדים. היא עוזרת לבנות ולשמור על בריאות העצמות, השרירים והמפרקים, לוודא שלילד יש רמה טובה של מסת גוף, ולהפחית את הסיכון למחלות שהופכות להיות נפוצות אצל ילדים כמו סוכרת, לחץ דם גבוה ומחלות לב. פעילות גופנית וספורטיבית עוזרת לילדים להירדם במהירות ולישון טוב.
מעבר ליתרונות לגוף, פעילות גופנית גם מעצימה את הבריאות הנפשית וההתנהגותית של הילד. פעילות גופנית מגבירה את ההתלהבות והאופטימיות של הילד ואת ההערכה העצמית שלו, משפרת את הביצועים בבית הספר, את יכולת הריכוז ותשומת הלב, וגם את ההתנהגות. פעילות גופנית אצל ילדים, כמו אצל מבוגרים, עוזרת להפחית חרדה, מתח ודיכאון, ותורמת לטיפוח עבודת צוות, וידידות – כאשר היא חלק מספורט מאורגן.
הורים רבים בוחרים כיום לשלב את הפעילות הגופנית של הילדים במסגרת חוגי ספורט שונים, וחלקם מעדיפים לשלוח אותם לחוגים בחדרי כושר שמציעים חוגי ג'וניור לילדים.
השאלה היא באיזה גיל ילד יכול להשתלב ולהנות מחדר כושר?
גילאי 2 עד 3 – התעמלות יכולה לעזור לפעוטות לשפר את הכישורים המוטוריים שלהם, באמצעות פעילויות כמו ריצה, זריקה, התעמלות קרקע לפעוטות ועוד.
גילאי 4 עד 5 – ככל שהמיומנויות המוטוריות של הילדים מתפתחות, אפשר להציע פעילות מורכבת קצת יותר, תוך שילוב תנועות כמו ריקוד, ריצה, קפיצה, דילוג, שימוש באביזרים, ואפילו התחלת תרגילים המתבססים על משקל עצמי. גם שחייה (בעיקר בקיץ) היא דרך בריאה לעודד ילדים להיות פעילים.
גילאי 6 עד 12 – בגילאים אלו ילדים מתחילים לקבל יותר החלטות לגבי איך ובמה הם רוצים להתאמן. הם עשויים ליהנות מפעילויות ספורט מאורגנות יותר, ולבקר בחדר כושר לעיתים עד שלוש פעמים בשבוע.
הדגש צריך להיות על כיף, בניית מיומנויות, וטיפוח אהבה לפעילות גופנית. מומלץ לקחת בחשבון את תחומי העניין, ההעדפות והיכולות של הילד בבחירת סוג הפעילות. חשוב לזכור לתת עדיפות לבטיחות ולהנאה שלהם על פני תחרותיות או ביצועים.