זיכרון שרירים מתייחס ליכולת של השרירים שלנו 'לזכור' ולחזור על תנועות שבוצעו באופן תדיר ועקבי לאורך זמן. זוהי צורה של זיכרון תהליכי הכוללת יצירת מסלולים עצביים במוח וחיזוקם של מסלולים אלו באמצעות פעולות פיזיות חוזרות ונשנות.
באמצעות תרגול וחזרה עקביים, המוח שלנו יוצר ומחזק קשרים עצביים בין הקורטקס המוטורי, השולט בתנועה רצונית, לבין השרירים המעורבים בתנועה זו. עם הזמן חיבורים אלו הופכים יעילים ואוטומטיים יותר, ומאפשרים לנו לבצע תנועות במהירות, בדייקנות, ובקלות רבה יותר.
זיכרון שריר קשור לעתים קרובות לפעילויות הדורשות רמה גבוהה של קואורדינציה ומיומנות פיזית, כגון נגינה, הקלדה, או ביצוע תנועה ספציפית בספורט. עם זאת, זה יכול לחול גם על פעולות יומיומיות פשוטות, כגון הליכה, ריצה או רכיבה על אופניים.
חשוב לציין שזיכרון השריר לא נמצא בשרירים עצמם, אלא במסלולים העצביים של המוח. השרירים עצמם עשויים לעבור שינויים פיזיים בתגובה לאימון ופעילות גופנית, אך היכולת של המוח לתאם ולשלוט באותם שרירים היא שקובעת בסופו של דבר את היכולת שלנו לבצע תנועה מסוימת במיומנות ובדיוק.
איך זיכרון שריר עוזר לאחר הפסקת אימון,
זיכרון השרירים יכול להיות מועיל במיוחד לאחר הפסקת אימון, מכיוון שהוא מאפשר להחזיר את רמת המיומנות והביצועים הקודמים שלכם מהר יותר ממה שהייתם מצליחים אם הייתם מתחילים מאפס.
במהלך הפסקת אימון, השרירים עלולים לאבד חלק מהכוח, מהמסה ומהסיבולת שלהם עקב חוסר שימוש. אבל המסלולים העצביים במוח, ששולטים בשרירים אלה, לא משתנים. כאשר אתם חוזרים לאימונים, המוח מסוגל לבסס מחדש את הקשרים הללו במהירות ולחזק אותם באמצעות תרגול חוזר, מה שיעזור לכם לחזור לרמת המיומנות והביצועים הקודמים מהר יותר.
חשוב לציין, עם זאת, שייתכן וזיכרון השריר לבדו אינו מספיק כדי לשחזר את רמת הכושר או המיומנות הקודמת לאחר הפסקה ארוכה. יכול להיות שייקח עוד זמן ומאמץ כדי לבנות מחדש את הכוח, בהתאם לאורך ההפסקה, לכמות מסת השריר שאולי איבדתם, לסיבולת ולרמת הכושר הכללית שלכם. אבל זיכרון שריר יכול להיות כלי מועיל בהאצת התהליך הזה, ויעזור לחזור למקום בו הייתפ לפני ההפסקה.
חזרה לאימונים לאחר הפסקה – עצה אחת חשובה!
כאשר חוזרים לאימון לאחר הפסקה ורוצים להשתמש ביכולת של זכרון שריר, כדאי להיות עקביים ולהגדיל בהדרגה את האינטנסיביות ואת משך האימונים כדי לאפשר למסלולים העצביים שלכם להתחזק ולהסתגל לדרישות הגופניות של האימון.