יוגה בפתח תקוה - וקצת פילוסופיה
רוב מתרגלי היוגה בעולם המערבי לא מתעמקים בהבנת העולם התרבותי, הפילוסופי והרוחני הנמצאים בבסיס השיטה.אמנם נכון שאין צורך בידע כזה על מנת לתרגל יוגה וליהנות מהיתרונות הפיזיים, הבריאותיים והנפשיים של השיטה; אך אין ספק שהפרספקטיבה של הידע מוסיפה רובד מודעות שעוזר לשפר את התרגול וגם להרחיב את ההנאה ממנו, כי הוא מספק תובנות והבנות למה עושים תנוחה כזאת או אחרת.
יוגה בפתח תקווה אינה כלי רק לשמור על הכושר או ליהנות מגמישות הגוף וכד'. בבסיסה זו שיטה למימוש אחדות בין גוף-נפש ובין האדם למציאות בה הוא חי. פטנג'אלי, שהיה פילוסוף הודי ממפתחי היוגה (כנראה עוד במאה ה – 5 לפנה"ס) אמר: "יוגה היא בעצם תרגול של ריסון התודעה מלבישת צורה כלשהי".
התרגול הגופני היא רק אחת מהדרכים לעשות זאת, אך ישנן עוד "זרועות תרגול" ליוגה; ליתר דיוק יש בסך הכל 8 זרועות, שבונות מערך שלם של דברים ("דרך השמונה"):
6 מהם שצריך לתרגל, להתאמן, להיות אקטיביים; 2 מהם פשוט קורים לאדם שהתמיד בתרגול. 8 הזרועות של היוגה:
תרגילי יוגה בפתח תקווה
1.יאמאס (YAMAS) – חוזק. זרוע שמבטאת את נקודות החוזק של הגוף;
2.ניאמאס (NIYAMAS) – קבלה. הקבלה של דרך ההוויה של האדם על ידי התבוננות בהתנהלות שלו;
3.אסאנאס (ASANAS) – צורות גופניות. תרגול היוגה שרוב האנשים מכירים בדרך כלל זה ביצוע אסאנות, אותן צורות ותנוחות המחזקות את ההתקדמות לקראת אחדות פנימית וחיצונית;
4.פראניאמה (PRANAYAMA) – נשימה מבוקרת. כל פעילות פיזית, והחיים בכלל, מושתתים על נשימה. לימוד ותרגול נשימה מבוקרת תורמים לזרימה אחידה ולמילוי הגוף באנרגיית חיים וחמצן, ומשפרת את תפקודו.
5.פראטיאהארה (PRATYAHARA) – ויתור. זה אחד מהקשים ביותר לביצוע, כי זה אומר לוותר על הרגלים, על תשוקות וכד';
6.דאראנא (DHARANA) – התמקדות. במרחב הזה אמורה להיות התמקדות של המוח בדבר אחד – בנוכחות המודעות, מבלי להיסחף לזרם אסוציאציות כמו שהוא רגיל;
7.דיאנה (DHYANA) – מדיטציה. פה אין צורך להרבות במילים. לכל אחד יש מושג מה הכוונה.
8.סאמאדי (SAMADHI) – התעוררות . זה המקום שרוצים, מתאווים ועובדים קשה להגיע אליו. זו החוויה ששווה את כל המאמץ; זה הרגע בו הנוכחות האמיתית של האדם מתאחדת והופכת לאחת עם המציאות.
לסיכום:
לא צריך להיות יוגי כדי ליהנות מהיתרונות של יוגה, בין אם מתרגלים יוגה בפתח תקוה במסגרת שיעורי סטודיו בחדר כושר בפתח תקווה, או שנמצאים באשראם בהודו, בין אם נמצאים בכושר או סובלים מעודף משקל – תרגול אסאנות יוגה מרגיע את הנפש, מחזק את הגוף וברוב המקרים זה מספיק ומספק.