ישנו מגוון עצום של התמכרויות בעולם ובעוד שהתמכרויות לאלכוהול ולהימורים מדוברות יותר, ישנם אנשים רבים המתמכרים לכושר. בטח כבר שמעתם בחדר הכושר בחולון אנשים שקוראים אחד לשני מכורים, ושאת פרצופם אפשר לראות כל יום ובכל שעה – אך מהי באמת הפרעת התמכרות לכושר ומי סובל ממנה?
במאמר דני ראשון בנושא התמכרות לכושר, סטודנטית לרפואה בשם מיה בק ליכטנשטיין מאוניברסיטת דרום דנמרק, בחנה מה בדיוק קורה לאנשים בעלי שיגרת אימונים רגילה ובריאה, להפוך לאובססיביים לגבי אימוני הכושר שלהם ולתת להם להשתלט על חייהם. כמעט 600 אנשים השתתפו במחקר שערכה, ו-5.8% מהם נפלו תחת ההגדרה "מכורים לכושר".
"אם מונעים מאדם המכור לכושר את האפשרות להתאמן, אותו אדם יסבול מתסמיני גמילה כמו חוסר-שקט, תסכול ואשמה," מספרת ליכטנשטיין. "אפשר להשוות זאת לאלכוהוליזם, שם תסמיני גמילה משחקים חלק גדול בחיי החברה של המכור ומשפיעים על יחסיו החברתיים, המשפחתיים ובמקום העבודה." אך מדוע אנשים הופכים ממתאמנים רגילים למכורים שרצים עוד ועוד על ההליכון ומעמיסים במשקלים נוספים באימונים?
לפי ליכטשנטיין, אין סיבה אחת. "זו יכולה להיות בריחה מדיכאון, משבר במערכת יחסים, הצורך בהכרה או דיאטה שיצאה משליטה." היא מסבירה שלא רבים שמים לב שיש להם בעיה, אך אלו שכן מבחינים בכך, מנסים להוריד במספר האימונים או נותנים לעצמם יום חופשי כדי לתת לגוף לנוח. "בנוסף, חשוב מאוד שאת העונג שמקבלים באימון, ניתן להשיג גם ממפגש עם חברים."
אפילו שהתמכרות לכושר משפיעה על גופם של המתאמנים וגם על הסביבה המקיפה אותם, היא לא משהו שניתן או צריך לאבחן. מעט מאוד אנשים הופכים למכורים אמיתיים ואין סיבה שהעובדה שהתופעה קיימת, תפגע בהבנה שכושר ברמה מאוזנת הוא בריא וחשוב. "תמיד יהיו אנשים שיתאמנו מעבר למומלץ, אך הדגש צריך להיות מופנה כלפי מתאמנים ברמה בינונית וההסברה על שמירה של אורח חיים בריא ומאוזן".
גם אנחנו באייקון, בחדר כושר בחולון, ממליצים לכל אחד מהמתאמנים שלנו להגיע להתאמן כדי לשמור על הבריאות ועל מצב הרוח. אם אתם מרגישים שרמת האימונים שלכם חורגת מהרגיל, לא מספקת או שוחקת מדי, התייעצו עם אחד המדריכים ותקבלו תמיכה והסברים שיעזרו לכם להוציא את המירב מכל אימון.